dissabte, 11 de gener de 2014

Socarrats 11/01/14PROCESSÓ CÍVICA - 11 GENER, 18 H
308 ANYS DE LA CREMA DE VILA-REAL 

L'ASS0CIACIÓ CULTURAL SOCARRATS DE VILA-REAL I EL CASAL JAUME I D'ACCIÓ CULTURAL DEL PAÍS VALENCIÀ, ORGANTIZEN NOVAMENT LA PROCESSÓ CÍVICA, PER COMMEMORAR L'INCENDI I SAQUEIG DE LES TROPES DE FELIP V A LA NOSTRA CIUTAT, EL 12 DE GENER DE 1706.
L'ACTE CONSISTIRÀ EN UN RECORREGUT CÍVIC PELS CARRERS DEL CENTRE DE VILA-REAL, QUE S'INICIARÀ AL LOCAL DE "SOCARRATS" (SARTHOU, 38) A LES 18 H DE DISSABTE 11 DE GENER. FINALITZARÀ, COM CADA ANY, AMB ELS PARLAMENTS I UNA OFRENA A LA TORRE MOTXA. 
TAMBÉ PARTICIPARAN EN L'ACTE LA COMISSIÓ 25 D'ABRIL DE XÀTIVA, "ELS MICALETS DEL REGNE DE VALÈNCIA" I L'IL·LUSTRÍSSIM L'AJUNTAMENT DE VILA-REALA LA CLOENDA ES PODRÀ ESCOLTAR L'HIMNE DE "LA MOIXERANGA", INTERPRETAT PEL MAGNÍFIC DOLÇAINER PASQUALET, DE VILA-REAL.  
HI ESTÀ CONVIDAT TOTHOM. CAL REVIURE LA NOSTRA HISTÒRIA. 
T'ESPEREM !


PUBLICACIONS A LA PREMSA:
Vint anys de commemoració 
del12 de gener del 1706 a Vila-real
vilaweb.cat

Es recorda l'incendi de la població per part de les tropes borbòniques · L'acte és organitzat per Socarrats i Acció Cultural, amb la col·laboració l'ajuntament.
Demà 12 de gener s'acompleixen 308 anys de la data en què les tropes de Felip de Borbó van assaltar, saquejar i incendiar Vila-real, perquè els seus habitants s'havien negat a abandonar la causa del rei legítim de València, Carles III d'Àustria, en el context de la Guerra de Successió. Des de fa vint anys, les entitats Socarrats i Acció Cultural organitzen una commemoració amb una processó cívica, en què des de fa dos anys participa oficialment el govern de la ciutat de Vila-real.
Els actes es fan avui a Vila-real. A les 18.00, la comitiva, acompanyada del grup de Miquelets del Regne de València, eixirà de la seu de l’associació Socarrats (Sarthou, 38), passarà després pel Casal Jaume I, i recorrerà la plaça Ortells, av. la Murà, Pere III, carrer Major Sant Jaume, plaça de la Vila, Major Sant Domènec i Lluís Vives, fins arribar a la Torre Motxa.
Al costat del monument, intervindrà Fermí Font, en nom de Socarrats, i Antoni Royo, delegat d’Acció Cultural, que parlaran sobre l'actualitat de la commemoració i de les reivindicacions nacionals del poble valencià front al centralisme, que avui, com fa més de 300 anys, continuen vigents. També intervindrà el tinent d'alcalde Pasqual Batalla, en nom de la corporació municipal. Per finalitzar, les associacions convocants dipositaran una corona de llorer vora el monument. La interpretació de la Muixeranga, declarada com a Patrimoni de la Humanitat, tancarà la commemoració. Cal destacar la presència dels Miquelets del Regne de València, que oferiran una imatge de reconstrucció històrica dels soldats de l’època.


Vila-real conmemora el asalto
de las tropas borbónicas en 1706
elperiodicomediterraneo.com

Vila-real conmemorará este sábado el incendio de la localidad por parte de las tropas borbónicas. Este hecho sucedió el 12 de enero de 1706 y las organizaciones Socarrats y Acció Cultural, en colaboración con el Ayuntamiento, se encargan de su organización.  Los actos comenzarán a las 18.00 horas, con una procesión cívica que partirá desde la sede de Socarrats, situada en la calle Carles Sarthou, y culminará en la Torre Motxa, donde se depositará una corona de laurel para recordar a los más de 300 fallecidos. Asimismo, el grupo Miquelets del Regne de València asistirán a la cita e irán vestidos con la indumentaria militar de la época.
Acte processó cívica, gener de 2013
OBRINT PAS
PREMI “SOCARRAT MAJOR” 2014

L’Associació Cultural Socarrats de Vila-real, en sessió assembleària celebrada el 8 de novembre de 2013, aprova per unanimitat atorgar el premi Socarrat Major 2014 al grup musical valencià Obrint Pas.

L’acte de lliurament del premi tindrà lloc a la ciutat de Vila-real, el disssabte 8 de febrer de 2014, a les 20.30 h, al restaurant Cal Dimoni, en una festa sopar. Volem convidar tots els simpatitzants i seguidors del grup a informar-se i inscriure’s a la vetllada, que podrem compartir amb els premiats, per retre’ls homenatge. Continuareu informats en aquest blog i en comunicats de premsa.
acsocarrats@gmail.com
Les consideracions valorades a l’hora d’atorgar el premi al grup Obrint Pas són les següents:
Primer. L’assoliment d’una carrera de vint anys, en progressió sempre ascendent, culminada en el punt més àlgid del lideratge musical dels conjunts en català, a través d’una munió d’estils abanderats pel referent de la tradició i l’espectacularitat interpretativa.
Segon. Transmetre la identitat del País Valencià pels escenaris d’arreu del món i potenciar la normalització de la llengua, amb compromís i constància.
Tercer. La lluita contra l’adversitat, creant un discurs potent i construint un espai comú de trobada, a través de les lletres de les cançons, que aporten un missatge reivindicador, explícit, que motiva l’esperit crític entre els joves i els fa viure amb convicció la normalitat cultural i cívica.
VIU LA NIT DE LA FESTA SOCARRAT MAJOR
AMB OBRINT PAS, EL 8 DE FEBRER DE 2014

SOCARRA'T PER UNA NIT!
informa't i apunta't: acsocarrats@gmail.com


JORNADES SOCARRAT MAJOR 2014
CONFERÈNCIA de JOSEP VICENT FRECHINA
EN HOMENATGE A OBRINT PAS
24 de gener de 2014 (19.30 h)

L'autor del llibre La cançó en valencià (Dels repertoris tradicionals als gèneres moderns), pronunciarà una conferència sobre la història i la significació de la música en valencià. Serà en el marc dels actes que retran homenatge al grup OBRINT PAS, guardonat amb el Premi Socarrat Major 2014.

Lloc:  Fundació Caixa Rural de Vila-real, Sala de conferències (1a planta), Plaça de la Vila, 3.PREMIS "SOCARRAT MAJOR"
El prestigi del premi ha assolit l'acceptació que mereix i el reconeixement per part del món cultural del País Valencià. 
Llistat de premiats des de la primera edició:

1994 - VICENT PITARCH
1995 - RÀDIO VILA-REAL
1996 - JOAN SIMÓN I RAFEL SÚRIA
1997 - ENRIC VALOR
1998 - FEDERACIÓ ESCOLA VALENCIANA
1999 - UNIVERSITAT JAUME I
2000 - GRUP DE DANSES EL RAVAL
2001 - ISABEL-CLARA SIMÓ
2002 - PASQUALET DE VILA-REAL
2003 - RAIMON
2004 - XARXA TEATRE
2005 - CENTRE EXCURSIONISTA de CASTELLÓ
2006 - AL TALL
2007 - ENRIC ARENÓS
2008 - INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS
2009 - JOSEP MEZQUITA
2010 - MARIA DEL MAR BONET
2011 - SOCIETAT CORAL EL MICALET
2012 - TONI ROYO I MANOLO CARCELLER
2013 - JAUME CABRÉ


MANIFEST DE SOCARRATS VILA-REAL
CONTRA EL TANCAMENT DE RTVV 


L’Associació Cultural Socarrats de Vila-real vol fer constar la seua indignació pel tancament de l’ens públic Ràdio Televisió Valenciana, i se solidaritza amb els seus treballadors, després de l’anunci emés pel president de la Generalitat, Alberto Fabra.
Al nostre parer, la ràdio i la televisió públiques són un element cohesionador per a un país. Tanmateix, considerem que durant els darrers anys, Canal 9 Televisió no atenia els condicionants de servei i qualitat necessaris, no acomplia els mínims acceptables de llibertat d’expressió i de pluralitat informativa. El poble valencià no ens hem sentit identificats sinó defraudats per una plataforma comunicativa manipulada, que no representava els interessos dels valencians. Al contrari, la cultura en valencià ha estat menystinguda i oprimida per una censura anacrònica, antidemocràtica, que ens ha afectat a tothom com a receptors, però especialment als intel·lectuals i artistes que han mantingut una actitud crítica amb la ideologia al poder, caracteritzada pel balafiament econòmic en polítiques antisocials i el benefici  particular en pràctiques corruptes. Volem una televisió pública, de qualitat i en la nostra llengua, gestionada des de l’honradesa política, des de la professionalitat i la independència dels seus càrrecs, oberta als interessos de la ciutadania.
Socarrats de Vila-real continuarà reivindicant la no-violació dels nostres drets i  la cultura de la comunicació en coherència amb la història i la identitat dels valencians. Per un País Valencià en llibertat i amb institucions al servei del poble, manifestem el nostre rebuig al tancament de RTVV.

Vila-real, novembre de 2013.

Xavi Sarrià, Universitat de Colúmbia, novembre 2013
Xavi Sarrià, Universitat de Colúmbia, novembre 2013
Obrint Pas a Sant Francisco, novembre 2013

Obrint Pas a Mèxic, novembre 2013


VIU LA NIT DE LA FESTA SOCARRAT MAJOR 
AMB OBRINT PAS, EL 8 DE FEBRER DE 2014 
SOCARRA'T PER UNA NIT!
informa't i apunta't: acsocarrats@gmail.comlluitar, crear, construir...

Cap comentari:

Publica un comentari