dissabte, 1 de febrer del 2014

Socarrats 1/2/14 - OBRINT PAS Socarrat Major 2014


             OBRINT PAS
                PREMI “SOCARRAT MAJOR” 2014
EL PRESTIGIÓS PREMI DE L’ASSOCIACIÓ CULTURAL SOCARRATS, 
DE VILA-REAL, SERÀ LLIURAT AL GRUP OBRINT PAS, EN UN SOPAR FESTIU
  
L’Associació Cultural Socarrats de Vila-real, en sessió assembleària celebrada el 8 de novembre de 2013, va aprovar per unanimitat l’adjudicació del premi Socarrat Major 2014 al grup musical valencià Obrint Pas. 

Entre els motius considerats a l’hora d’atorgar el premi, l’associació ha destacat tres mèrits que poden resumir-se en: la carrera musical de vint anys, en progressió sempre ascendent, la transmissió de valors d’identitat del poble valencià arreu del món, com ara la llengua, i el missatge reivindicatiu que anima la joventut a l’esperit crític dins d’un civisme lúdic. 

L’acte de lliurament del premi tindrà lloc a la ciutat de Vila-real, el disssabte 8 de febrer de 2014, a les 20.30 h, al restaurant Cal Dimoni (av. Europa, 15), en una festa sopar. Acabat el sopar, començarà l’acte homenatge del lliurament del premi, amb el parlament de la periodista Amàlia Garrigós, que glossarà la trajectòria dels premiats, i altres intervenccions i sorpreses que amenitzaran la nit i la faran inoblidable. 

Els membres d’Obrint Pas, per mitjà del seu portaveu, l’integrant del grup Miquel Ramos, han manifestat la seua satisfacció pel premi i han confirmat l’assistència a la festa, amb intenció de compartir una nit emotiva amb els amics i seguidors presents a la vetllada. 

Estan convidats a participar i passar la vetllada amb els premiats tots els simpatitzants i seguidors del grup, totes les persones que ho desitgen, que podran retre’ls homenatge amb la seua assistència. Cal informar-se i fer la inscripció al sopar per mitjà de l’adreça electrònica: acsocarrats@gmail.com. Més informació a l'abast al blog socarratsvilareal.blogspot.com i al facebook d’Associació Cultural Socarrats. 
A.C. SOCARRATS (Vila-real)Les consideracions valorades a l’hora d’atorgar el premi al grup Obrint Pas són les següents:
Primer. L’assoliment d’una carrera de vint anys, en progressió sempre ascendent, culminada en el punt més àlgid del lideratge musical dels conjunts en català, a través d’una munió d’estils abanderats pel referent de la tradició i l’espectacularitat interpretativa.
Segon. Transmetre la identitat del País Valencià pels escenaris d’arreu del món i potenciar la normalització de la llengua, amb compromís i constància.
Tercer. La lluita contra l’adversitat, creant un discurs potent i construint un espai comú de trobada, a través de les lletres de les cançons, que aporten un missatge reivindicador, explícit, que motiva l’esperit crític entre els joves i els fa viure amb convicció la normalitat cultural i cívica.VIU LA NIT DE LA FESTA SOCARRAT MAJOR

AMB OBRINT PAS, EL 8 DE FEBRER DE 2014
SOCARRA'T PER UNA NIT!
informa't i apunta't: acsocarrats@gmail.com
RESTA ALGUNA PLAÇA DISPONIBLE
NO ET QUEDES FÓRA !


clica per veure la pàgina


clica per veure la pàgina


JORNADES SOCARRAT MAJOR 2014
MAGNÍFICA CONFERÈNCIA 
de JOSEP VICENT FRECHINA
EN HOMENATGE A OBRINT PAS
24 de gener de 2014 

Dues setmanes abanas de la festa de lliurament del Socarrat major 2014, i com ja és tradicional en la nostra associació, es va celebrar una conferència relacionada amb la temàtica i significació dels guradonats amb el premi, en aquest cas el grup Obrint Pas.
La conferència va estar a càrrec de Josep Vicent Frechina, musicòleg i autor del llibre La cançó en valencià (Dels repertoris tradicionals als gèneres moderns), el qual va fer una anàlisi il·lustrada de la història de la música en català al País Valencià, fins a aplegar al nostre Socarrat Major d'enguany, Obrint Pas, sobre els quals va apuntar que han marcat una important aportació a la música i la cultura valenciana, han assolit registres d'èxit insòlits que no han estat justament valorats per la crítica musical de cultura espanyola, i han catapultat la nostra llengua arreu del món, actuant també com a salvaguarda dels moviments de protesta i acollint estils musicals reclamats pels joves. 


Durant la conferència, Vicent Frechina va oferir una selecció visual i històrica dels moments clau de la música en català, des de cantautors europeus que van infuir els nostres autors, passant pels moviments pacifistes dels 60, la Nova cançó, Ovidi Montllor, Raimon, etc., i arribant a l'eclosió encoratjadora de cantants i grups contemporanis en la nostra llengua, com ara Obrint Pas, Aspencat, Pau Alabajos, Feliu Ventura... i molts altres.La conferència va resultar de gran nivell i l'audiència va marxar molt satisfeta, després d'haver debatut amb el conferenciant, en la tertúlia final de l'acte. Donem les gràcies als assistents i, molt especcialment, a Josep Vicent Frechina per la col·laboració i per la seua paraula erudita. 


MANIFEST CONTRA EL TANCAMENT
DE CATALUNYA RÀDIO AL PAÍS VALENCIÀ

L’Associació Cultural Socarrats vol expressar el rebuig absolut i la condemna més enèrgica a la decisió del Partit Popular de forçar el tancament de les emissions de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació al País Valencià, un acte que considerem un atac en tota regla a la llibertat d’expressió, als drets culturals i lingüístics dels valencians i a la legislació espanyola i europea, la qual declara solemnement que les llengües minoritàries seran objecte d’una especial protecció.

   TENIM DRET ALS MITJANS
 EN LA NOSTRA LLENGUA
La decisió, però, no ens sorprén. En els últims anys, el govern del Partit Popular ha promogut de manera sistemàtica el cessament de les emissions de tots els mitjans de comunicació que, totalment o parcial, emetien en català, la llengua pròpia dels valencians, i ha iniciat així una ofensiva repressora els precedents de la qual caldria anar a buscar a l’etapa més fosca del franquisme. Una ofensiva contra la llengua i la cultura pròpies que ha intentat reduir a la marginalitat qualsevol expressió artística en català, que ha atacat l’àmbit educatiu amb l’aprovació d’una llei d’educació clarament regressiva i amb l'intent posterior d’eliminar línies en valencià de les escoles i que culmina ara amb l’eliminació de les dues últimes emissores que feien possible la recepció de continguts informatius en la llengua dels valencians. Una ofensiva repressora que té com a objectiu últim la marginació de la llengua i la cultura pròpies i l’assimilació absoluta del País Valencià a la llengua i la cultura castellanes.
Els valencians, però, no ens resignarem a viure en un País Valencià aïllat i bloquejat, sense contacte amb les altres comunitats autonòmes amb què, d'acord amb totes les institucions acadèmiques, entre les quals l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, compartim l'idioma.

En conseqüència, exigim del Govern valencià i del Govern espanyol que actuen d’acord amb la legislació vigent i deixen de violar els drets bàsics i universals com són el dret a la informació i a mantenir vives la llengua i la cultura pròpies. Per tant, demanem la revocació immediata de la denúncia que ha forçat el tancament de les emissions de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació al País Valencià, la recuperació de les emissions de Televisió de Catalunya, així com l’adopció de les mesures oportunes per restaurar les emissions dels diferents canals, televisius i radiofònics, de la Ràdio Televisió Valenciana, l’única via per començar a restaurar una certa normalitat pel que fa al lliure desenvolupament de la cultura i llengua del poble valencià, en l'àmbit audiovisual.

En tot cas, com a associació legalment constituïda, no permetrem que ens neguen els drets que ens reconeix la legislació espanyola i europea, ni que prospere la política de residualització de la nostra llengua que pretén convertir els valencians en ciutadans de segona categoria dins d’un Estat cada volta menys respectuós amb la diversitat. 

Vila-real, 22 de gener de 2014


MANIFEST DE SOCARRATS VILA-REAL
CONTRA EL TANCAMENT DE RTVV 
L’Associació Cultural Socarrats de Vila-real vol fer constar la seua indignació pel tancament de l’ens públic Ràdio Televisió Valenciana, i se solidaritza amb els seus treballadors, després de l’anunci emés pel president de la Generalitat, Alberto Fabra.  
Al nostre parer, la ràdio i la televisió públiques són un element cohesionador per a un país. Tanmateix, considerem que durant els darrers anys, Canal 9 Televisió no atenia els condicionants de servei i qualitat necessaris, no acomplia els mínims acceptables de llibertat d’expressió i de pluralitat informativa. El poble valencià no ens hem sentit identificats sinó defraudats per una plataforma comunicativa manipulada, que no representava els interessos dels valencians. Al contrari, la cultura en valencià ha estat menystinguda i oprimida per una censura anacrònica, antidemocràtica, que ens ha afectat a tothom com a receptors, però especialment als intel·lectuals i artistes que han mantingut una actitud crítica amb la ideologia al poder, caracteritzada pel balafiament econòmic en polítiques antisocials i el benefici particular en pràctiques corruptes. Volem una televisió pública, de qualitat i en la nostra llengua, gestionada des de l’honradesa política, des de la professionalitat i la independència dels seus càrrecs, oberta als interessos de la ciutadania.
Socarrats de Vila-real continuarà reivindicant la no-violació dels nostres drets i la cultura de la comunicació en coherència amb la història i la identitat dels valencians. Per un País Valencià en llibertat i amb institucions al servei del poble, manifestem el nostre rebuig al tancament de RTVV.
Vila-real, novembre de 2013.DEFENSEM ELS MITJANS EN LA NOSTRA LLENGUA


Commemoració de la Crema de Vila-real per les tropes de Felip VPenó davant Torre Motxa
Etiquetes
AniversariCrema Vila-realManel PitarchSocarrats


Manel Pitarch / Socarrats / Vila-real.

Un 12 de gener de 1706, ara fa 308 anys, en ple període de la Guerra de Successió, els habitants de Vila-real es van negar a rendir-se a les tropes borbòniques i a abandonar la causa de l’arxiduc Carles d'Àustria, amb qui podien garantir-se les llibertats del poble valencià.

L’exèrcit botifler, sota comandament del comte De las Torres, va travessar les murades de la Vila. L’assalt, el saqueig i la crema de les cases, va tenir la conseqüència tràgica de 352 víctimes, veïns de Vila-real, entre una població aproximada de 3.000 habitants.

La repressió de Felip V al nostre territori, en resposta a les accions dels maulets liderats pel general Basset, va acabar amb la promulgació del Decret de Nova Planta (1707), que va suposar l’abolició de les Corts valencianes i dels Furs, és a dir, la pèrdua dels drets polítics i lingüístics dels valencians per imposició de les lleis de Castella.

Miquelets davant Torre Motxa
Des de fa vint anys, les entitats Socarrats i Acció Cultural organitzen la commemoració de la desfeta històrica per al poble de Vila-real, amb una processó cívica i una ofrena. Els actes compten amb la participació oficial de l’Ajuntament de la ciutat, per tercer any consecutiu.

L’acte commemoratiu es va celebrar el dissabte 11 de gener, a la ciutat de la Plana Baixa. La comitiva que formava la processó cívica anava precedida per Els Miquelets del Regne de València, els quals van representar alguna escena per reconstruir els moments històrics.  A les 18 hores s’iniciava el recorregut des de la seu de l’Associació Cultural Socarrats (Sarthou, 38), passant després pel Casal Jaume I (seu d’Acció Cultural del País Valencià), i va recórrer: la plaça Ortells, avinguda la Murà, els carrers Pere III i Major Sant Jaume, plaça de la Vila, Major sant Doménec i Lluís Vives, fins arribar a la Torre Motxa.


Processó Cívica

Després de l’ofrena simbòlica del llorer als peus de la torre medieval, es van pronunciar els parlaments,  d’Antoni Royo (delegat d’ACPV), seguit del tinent d’alcalde i regidor de Normalització Lingüística i Tradicions, Pasqual Batalla, per finalitzar amb les paraules de Fermí Font, president de Socarrats Vila-real. En suport a l’acte, cal notar la presència participativa de la Comissió 25 d’Abril, de Xàtiva, representada per la regidora Cristina Suñer i diversos membres de l’entitat. En totes les paraules es va destacar la necessitat de mantenir la memòria sobre l’episodi històric i d’honorar els vila-realencs morts per defensar la ciutat i els drets valencians.

Parlament del president de Socarrats

L’acte, amb més presència d’assistents que en edicions anteriors, va conclure amb la interpretació del conegut dolçainer Pasqualet de Vila-real, que va interpretar l’himne de La Moixeranga.
M.P (Socarrats)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada