dissabte, 12 de març del 2016

Socarrats, 11/1/2017MARXA CÍVICA 2017
El 14 de gener (19h) es celebrarà pels carrers de Vila-real la Marxa Cívica, un dels actes més participatius i espectaculars del calendari festiu, que rememora un fet cabdal en la història de Vila-real i del poble valencià: la crema de la ciutat per les tropes de Felip V, el 1706. Socarrats i Acció Cultural del País valencià us conviden a l'esdeveniment.www.laveupv.com - Dimarts, 10 de gener de 2017

Vila-real i Xàtiva reviuen la crema que les agermana com a viles socarrades

L’Associació Socarrats de Vila-real celebra, el proper dissabte, una marxa cívica per commemorar els fets ocorreguts el 12 de gener de 1706


Sixto Ferrero / Vila-real.

Vila-real és molt més que una ciutat amb un estadi alicatat de ceràmica. En l’imaginari col·lectiu és una vila socarrada des d’aquell fatídic 12 de gener de 1706, quan Felip V manà incinerar la vila de la Plana Baixa. Aquest fets, que aquest 2017 acompleixen 311 anys, són motiu de commemoració per a l’Associació Socarrats de Vila-real que, junt a Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i amb la col·laboració de l’Ajuntament, organitza la marxa cívica que tindrà lloc el proper 14 de gener a les 19h.

“És l’acte que fem més gustosament”, afirma Fermí Fonts, president dels Socarrats de Vila-real. Es tracta d’una marxa cívica pels carrers de la vila, “un dels −actes− més participatius i espectaculars del calendari festiu que rememora un fet cabdal en la història de Vila-real i del poble valencià: la crema de la ciutat per les tropes de Felip V el 1706”.

Aquesta marxa tindrà un tarannà especial, ja que és la primera després de les converses entre l’Ajuntament de Xàtiva i el de Vila-real per arribar a un agermanament entre les dues viles socarrades per les flames borbòniques. Això, en la marxa, “volem remarcar-ho”, afegeix Font. Per això, enguany, juntament amb els col·lectius, hi participaran la Muixeranfga de Xàtiva i la Conlloga-Muixeranga de Castelló, els Miquelets dels Regne de València i la dolçaina i el tabalet. Tot un seguit de símbols per recordar o fer memòria. A la marxa cívica, tant els Socarrats com ACPV han convidat l’Alcaldia de Xàtiva, qui ha confirmat que hi serà representada a la fita.


Els Miquelets del Regne de València en la marxa cívica de Vila-real de 2015.

A hores d’ara l’agermanament està “en procés” entre Xàtiva i Val-real, però encara que aquest s’ha aprovat per part dels dos ajuntaments, “són processos llargs i cal tancar-los”. Per això, “en aquesta ocasió, amb la marxa, es propiciarà perquè hi haja converses” al voltant d’aquests fets. De moment, les dues ciutats que compartiren destí en la Guerra de Successió estan encara coneixent-se una a l’altra.

Enguany, però, faran un fullet explicatiu que repartiran durant la marxa “perquè molta gent ens veu passar i no saben massa bé què fem”, reconeix Font. I és que els fets de 1706, com els del 19 de juny de 1707 a Xàtiva, “han estat amagats fins a recentment”, explica el president dels Socarrats vila-realencs, però “des de fa uns anys, l’Ajuntament de Vila-real, a recer de la iniciativa que es fa des de l’associació des de fa 23 anys, fan activitats a les escoles per remarcar aquest fets”. “Amb eixe sentit estem treballant, perquè la gent tinga la informació” i que puguen veure com es reviu una crema i com es reivindica una identitat pels carrers que la marxa cívica recorrerà fins a arribar a la torre Motxa, on tindran lloc els parlaments amb la presentació de Gloria Castellote.

SOCARRATS POSA EN MARXA EL SEU SUPORT A LA CAMPANYA PEL "VOLUNTARIAT LINGÜÍSTIC"


Díptics de la inscripció
Vols participar-hi? 

Vols ser voluntari? 
Vols ser aprenent? 
Apunta't!


PER A INSCRIURE'S:

A tots els espais trobareu un tríptic amb una xicoteta enquesta per a conéixer la vostra disponibilitat d'horaris, preferències, gustos i aficions.


RODA DE PREMSA SOBRE LA CAMPANYA
A CÀRREC DEL REGIDOR I DEL PRESIDENT DE SOCARRATS


dijous, 3 de març de 2016
Presentació del voluntariat lingüístic
La Regidoria de Normalització Lingüística de l'Ajuntament de Vila-real i l'Associació Cultural Socarrats s'han sumat al Voluntariat pel valencià, que impulsa Escola Valenciana, per a fomentar la difusió de la cultura i tradicions valencianes a través de la llengua. El regidor de Normalització Lingüística, Pasqual Batalla, i el president de Socarrats, Fermín Font, han presentat la iniciativa, que tracta de posar en contacte una persona valencianoparlant amb una altra que vulga aprendre fluidament l'idioma. 
D'aquesta manera, es crearan parelles lingüístiques formades per un voluntari i un aprenent que "hauran d'estar disposats a quedar una hora a la setmana, durant 10 setmanes per a parlar en valencià", assegura l'edil, qui destaca que en pocs dies ja s'han inscrit 25 voluntaris i 17 interessats a aprendre la llengua de forma oral. "L'objectiu és que els tàndems es reunisquen per a conversar dels temes que vulguen, quan vulguen i com vulguen i, d'aquesta manera, acabar amb les inseguretats que moltes persones senten a l'hora de comunicar-se en valencià, ajudant-los a soltar-se", explica. 
No obstant això, el coneixement de la llengua no és l'única finalitat d'aquesta campanya. "Som una ciutat acollidora i la llengua és important per a la integració, però també ho és donar acollida a altres persones i donar-los a conéixer els nostres costums i tradicions", indica Batalla, qui destaca que "qualsevol pot ser voluntari, perquè no fa falta cap titulació, sinó, simplement, ganes de parlar en valencià". "Des de la Regidoria de Normalització Lingüística", afegeix el regidor, "impulsem tot tipus de cursos de valencià, entre ells per als nouvinguts, perquè sabem de la importància de conéixer la llengua del lloc en el qual vivim i sentir-nos integrats". 
Per la seua banda, el president de Socarrats apunta que "la llengua és el principal valor de la nostra societat, perquè comunicar-se és fonamental". "Hi ha persones que no parlen en valencià per vergonya o perquè els resulta difícil fer-ho amb aquells que ja es coneixen, però no tant quan és amb un desconegut i la llengua vehicular és aquesta", explica. A més, destaca que "per als que vénen de fora, parlar en la llengua del país és un aspecte molt important, perquè pot suposar-los una barrera o una porta d'entrada vital. Conéixer-la i practicar-la els puja l'autoestima, se senten més integrats i s'evita que es concentren nuclis de població en barris o àrees concretes, fomentant la diversitat, i això és fonamental per a totes les ciutats". 
Els interessats a participar com a voluntaris o aprenents poden inscriure's en la Regidoria de Normalització Lingüística (carrer de Josep Ramon Batalla, 6, entresòl), a través de normalitzacio@vila-real.es, al web http://normalitzacio.vila-real.es o telefonant al 964 547 009. També ho poden fer en l'AC Socarrats, al carrer de Carles Sarthou, 38 o mitjançant acsocarrats@gmail.com i al web http://socarratsvilareal.blogspot.com. I també en www.escolavalenciana.com. A tots els espais trobareu un tríptic amb una xicoteta enquesta per a conéixer la vostra disponibilitat d'horaris, preferències, gustos i aficions.PÀGINA DE NORMALITZACIÓ LINGÜÍSTICA
PER A LA INSCRIPCIÓ I MÉS INFORMACIÓ:

Voluntariat pel valencià
És el projecte de participació lingüística que té per objectiu posar en contacte voluntaris que vulguen destinar una hora a la setmana (durant un mínim de 10 setmanes) a conversar amb persones que volen llançar-se a parlar valencià. Són moltes les persones que desitgen utilitzar el valencià per a comunicar-se i necessiten situacions reals de la vida per a fer-ho. També les persones que aprenen valencià a les aules necessiten completar l'aprenentatge de la llengua oral.
Vols ser voluntari?
Ser voluntari del programa Voluntariat pel valencià implica comprometre's a dedicar un mínim de 10 hores (una per setmana) a conversar en valencià amb una persona que estiga aprenent a parlar-lo. No cal tenir cap titulació.
Vols ser aprenent?
Ser aprenent del programa Voluntariat pel valencià implica comprometre's a dedicar un mínim de 10 hores (una per setmana) a conversar en valencià amb una persona voluntària.

Descàrrega d’arxius

Descargar archivo
Tríptic Voluntariat pel valencià
Tipus d'arxiu: PDF | Valencià

HOMENATGE AL REI JAUME I 

  
L'Associació Cultural Socarrats, representada pel seu president, juntament amb Acció Cultural del País Valencià, participa en l'acte d'homenatge al rei Jaume I, organitzat per l'Ajuntament, en el 742 anniversari de l'atorgament de la Carta Pobla a la ciutat de Vila-real.

La festa del premi a la premsa:

Dissabte, 6 de febrer de 2016 a les 20:00h

Lliurament del Socarrat Major 2016 a Vicent Pascual Granell

El guardó al pedagog i lingüista es lliura aquest dissabte a Vila-real per ser pioner en l’estudi i promoció dels programes d’ensenyament en la nostra llengua


Comentaris Comenta-ho  
     
Dolent Fluix Bo Molt bo Fabulós (4 vots)
Fotos: La Veu del País Valencià
Documents

Etiquetes
SocarratsVicent Pascual GranellVila-real

RedactaVeu / Vila-real

L’associació cultural Socarrats de Vila-real enceta les activitats al voltant del guardó Socarrat Major 2016, distinció la qual enguany reconeixerà el pedagog i lingüista Vicent Pascual i Granell.

Així, aquest dissabte 6 de febrer té lloc el sopar de lliurament del guardo Socarrat Major 2016 el qual enguany reconeixerà Vicent Pascual i Granell. El sopar tindrà lloc al restaurant el Molí, del Centre de Congressos i Convencions, a l’ermita de la Mare de Déu de Gràcia.  La vetllada clourà amb l’actuació del grup Els Ravalers.

El mestre i investigador valencià, nascut a Silla i resident a la Pobla Llarga, ha estat mereixedor del premi, entre altres motius, per ser pioner en l’estudi i promoció dels programes d’ensenyament en la nostra llengua, per una trajectòria polifacètica en la investigació i la formació de la didàctica de la llengua i la literatura i per mantenir un esperit coratjós de treball en etapes difícils per a la llengua del País Valencià.

Programa 

La festa solemne començarà amb un sopar, acabat el qual tindrà lloc l’acte del lliurament del premi, que inclourà el discurs dedicat al personatge guardonat, pronunciat per Jaume Fullana Mestre (director general de Política Educativa de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport).

La presentació de l’acte està a càrrec de Toni Viscarro i Maria Nebot, coneguts pels seus anys de treball al servei d’institucions dedicades a la llengua i la cultura (Col·lectius per la Llengua i la Cultura, Escola Valenciana i Institut d’Estudis Catalans). El final de la vetllada serà acompanyat per la pàgina musical del grup Els Ravalers, que oferiran un repertori molt emotiu i evocador, capaç de sorprendre i animar el públic assistent. L’entitat organitzadora, que ha tingut el suport de l’Ajuntament de Vila-real, convida tots els ciutadans a participar en l’acte i poder celebrar una bona vetllada en honor a l’homenatjat.

Llegiu els detalls del lliurament del premi Socarrat Major 2016 en el document adjunt.
VICENT PASCUAL GRANELL 
"Socarrat Major 2016"


L'ACTE DE LLIURAMENT DEL PREMI "SOCARRAT MAJOR 2016" I EL SOPAR D'HOMENTAGE TINDRAN LLOC AL RESTAURANT EL MOLÍ, CENTRE DE CONVENCIONS, AL PARATGE DE L'ERMITA DE LA MARE DE DÉU DE GRÀCIA, EL 6 DE FEBRER DE 2016, A LES 20.30 HORES.

Encara podeu inscriure-vos a la festa; 
per a contactar amb Socarrats: 


VÍDEO DE LATAULA REDONA EN HOMENATGEA VICENT PASCUAL I GRANELL:Dilluns, 25 de gener de 2016 a les 00:00h

‘Una bona política lingüística ha de desenvolupar el valencià en zona castellana’


Comentaris 11 comentaris
     
Dolent Fluix Bo Molt bo Fabulós (5 vots)


Vicent Pascual i Granell, "Socarrat Major 2016".
Notícies relacionades

Etiquetes
Socarrat MajorVicent Pascual


Sixto Ferrero
 / València.


Fa uns dies l’Associació Cultura Socarrats de Vila-real anunciava les activitats al voltant del lliurament del seu guardó anual, el Socarrat Major, distinció que ha reconegut en les darrers anys Joan Francesc Mira, Obrint Pas o Jaume Cabré però es lliuren des de l’any 1994 (Vicent Pitarch) i poden consultar les activitats i guardonats a la seua web. Així, divendres a la Biblioteca universitària del coneixement va tindre lloc la primera d’aquestes activitats, una taula redona on es va tractar‘L’educació en valencià: qualitat i garantia del plurilingüisme’.

La següent serà el proper dia 6 de febrer quan es lliurarà el guardó al Socarrat Major 2016, distinció que enguany recaurà en el pedagog i lingüista Vicent Pascual i Granell qui recull la distinció “molt agradablement”. No obstant, “u mai espera ser recompensat per fer la seua feina, però al final de tants anys de treball que algú crega que la feina mereix ser reconeguda em complau”, ens explica Pascual arran del guardó.

La llengua i el seu ús públic ha viscut “un canvi radial” afirma Pascual, qui està treballant des dels anys 70 amb qüestions lingüístiques i destaca que darrerament “emergeix un sentiment per l’ús públic del valencià”, així recorda com “en els 80 era cosa de mestres i professors, o gent que anava als aplecs”. Sens dubte el moment actual, conseqüència del qual és l’arribada d’un nou consell, compta amb un jovent que li donarà impuls a aquest sentiment que esmentava el pedagog i lingüista, fins i tot afegia “tinc un fill de 15 anys que està desitjant poder votar valencianisme”, seguit afegeix “també hi ha grups de música que tenen una multitud de seguidors”.

Respecte als usos socials que han canviat pel que fa al valencià hi ha darrere unes accions polítiques que acaben per reflectir-se en la societat, ja que “l’ús del valencià a l’escola és important, però no canvia els usos, sinó que el canvi es produeix perquè la gent, la societat el vota. Abans teníem un diputat”.


Al centre Vicent Pascual i Granell. Foto: Socarrats de Vila-real.

Sembla obvi que el nou consell, i sobretot des del seu racó més immediat i al remat el darrer responsable, la Direcció General de política lingüística, ha de ser qui prenga les decisions per afavorir eixe canvi; fa uns dies l’AVL reconeixia que el tarannà del consell i del poder polític respecte a l’ús del valencià “era un exemple”, ja que “fins ara la dreta ha fet sense mirar pèl, i ara l’esquerra està prenent decisions ben preses”, posem com exemple la decisió del conseller Marzà respecte al nombre d’unitats quan digué que mentre hi haguera lloc a l’educació pública no es farien concerts educatius. Aquestes decisions polítiques estan duent-se a terme per un “grup sòlid, valent i amb les coses clares pel que fa al model educatiu, que ha de ser per tots però com el model del S.XXI demana”, que apunta a una “extensió de l’ús del valencià i la cultura”.

Arran de la revifalla, jocosament afegeix Vicent Pascual “hi ha més escriptors que lectors i això és excepcional”, ja que diu “estem vivint una gran revolució respecte la llengua i caldrà projectar-la per mantindre-la”.

Però convé concretar les decisions, així “en el món educatiu cal canviar el decret de plurilingüisme que féu el PP i fer un decret que centre l’ús del valencià com a llengua vehicular de l’educació´”, aporta Vicent Pascual, qui puntualitza que “el valencià ha de ser centre de gravetat”. A nivell social, “cal posar una televisió que tinga el valencià com a llengua de comunicació”. La realitat del país ens recorda que hi ha territoris castellanoparlants, que a totes passades una televisió valenciana i en valencià ajudarà per transmetre els canvis i cohesionar el territori, però com encaixar aquesta televisió completament en valencià en territori valencià castellanoparlant?, per a aquesta qüestió Pascual és pràctic i recorda que “ja hi ha 50 televisions en castellà per als valencians”.


Taula redona: L'educació en valencià. Foto: Socarrats de Vila-real.

Les polítiques lingüístiques “han de planificar-se”, tot i que hi hagen urgències, però, “cal agafar temps per construir el futur amb plans de llarga durada”, perquè “cada societat té una capacitat per digerir els canvis, i no es poden aplicar canvis radicals que no puguen ser acceptats des de la societat”. Una de les prioritats, si fa no fa una urgència, és reconèixer-nos com a valencians i veïns d’un territori llarg i ample, “primer cal tindre consciència del problema” diu Pascual en parlar de vertebració del territori.

“Al llarg del País Valencià hi ha diferències que s’han volgut potenciar molt”. Parlem ara de les pertinences forçades per les anteriors administracions, per això Pascual emfatitza que “cal ser conscient del problema”, així  “la zona nord s’acosta a Catalunya, mentre que una zona sud mira cap a Madrid i zones castellanes”, perquè “ho han potenciat els governs per només això, seguir governant”. És per això que “la vertebració del territori ha de ser un objectiu polític”.

Parlant de territori i la diversitat lingüística, apareix la LUEV i l’exempció que recull per als valencians castellanoparlants, sobre la qual “hi ha d’haver una reflexió clara”, perquè “és beneficiós ser bilingüe, com per exemple per aprendre una tercera llengua”, explica Pascual qui apunta que fins ara semblava haver estat “un entrebanc més que una cosa positiva”. Seguidament recorda que tant a la LUEV com a l’Estatut es recull que tots tenim el dret de conèixer el valencià, és per això que per al Socarrat Major 2016 “una bona política lingüística ha de desenvolupar el valencià en la zona castellana”.PLA ESTRATÈGIC PER A LA SÉQUIA

L'Associació Cultural Socarrats proposarà al Consell de Participació Ciutadana de Vila-real la realització d'un pla estratègic per a posada en valor de la séquia Major en el seu recorregut per la trama urbana de la ciutat i per a la seua protecció. En acabar les celebracions del Socarrat major 2016 us oferirem més informació.

TAULA REDONA 
"L'EDUCACIÓ EN VALENCIÀ,
QUALITAT I GARANTIA PLULILINGÜE"Diumenge, 24 de gener de 2016 a les 10:30h

La taula redona de Socarrats inicià els actes en homenatge a Vicent Pascual


Comentaris Comenta-ho
     
Dolent Fluix Bo Molt bo Fabulós (1 vot)

L’Associació Cultural Socarrats de Vila-real va celebrar divendres una taula redona amb el títol ‘L'educació en valencià, qualitat i garantia plurilingüe’. Amb aquest acte s’iniciaren les activitats d’homenatge a Vicent Pascual i Granell, anomenat ‘Socarrat Major 2016’, un premi que rebrà el dia 6 de febrer, al restaurant El Molí de l’ermita de la Mare de Déu de Gràcia, en un acte solemne.Taula redona. Associació cultural Socarrats de Vila-real.
Etiquetes
Socarrat MajorSocarrats,Vicent PascualVila-real

Manel Pitarch / Vila-real

La Biblioteca Universitària del Coneixement va celebrar divendres  a la vesprada, a Vila-real, una taula redona‘L’educació en valencià, qualitat i garantia plurilingüe’. Experts en educació i en llengua van exposar els seus punts de vista sobre com l’aprenentatge i l'ensenyament de les llengües té sentit si es vehicula des de la nostra llengua. Componien el debat: Isabel Ríos (ocupà molts anys càtedra i docència al Departament d’Educació de la Universitat Jaume I de Castelló), Vicent Moreno (president de la Federació Escola Valenciana), Elsa Vilalta (cap del Servei d’Educació Plurilingüe de la Conselleria d’Educació) i Joan Lluís Martín (director de l’escola pública CEIP Concepció Arenal); la taula va estar moderada per Manel Pitarch (membre de la junta de Socarrats) .

L’acte va començar amb les paraules del president de l’entitat, Fermí Font, i va comptar amb una sorpresa, la presència del recent nomenat Socarrat Major, que va voler assistir a l’acte i agrair públicament la iniciativa de Socarrats en el seu honor, i va obsequiar els assistents amb una completa reflexió sobre el significat de fer una bona política lingüística i la importància de l’ensenyament en valencià per al plurilingüisme. Entre un públic nombrós molt interessat en el tema, també van fer acte de presència diverses autoritats: Maria José Palmer (subdirectora territorial d’Educació), Vicent Doménech (cap de la Inspecció educativa), Pasqual Batalla (tinent d’alcalde i regidor de Normalització Lingüística i Tradicions), Rosario Royo (regidora d’Educació) i Mònica Mañas (regidora de Noves Tecnologies).

Isabel Ríos, entre altres idees, va apuntar que la recerca en llengües ha de fer-se des del marc del plurilingüisme i que en la situació de minorització que es troba la nostra llengua, cal una societat plurilingüe i cohesionada des del vehicle lingüístic del valencià. Per la seua part, Vicent Moreno reclamava la necessitat que la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià siga desenvolupada novament i va assenyalar com Vicent Pascual ha estat clau en l’assessorament dels documents que Escola Valenciana i les universitats públiques han llançat en diverses fases per oferir models d’organització de la política educativa i l’ensenyament de les llengües als centres educatius. En la seua intervenció, Elsa Vilalta va fer una repassada històrica de l’evolució dels programes d’ensenyament en valencià que va motivar Vicent Pascual i la importància que va assolir la immersió lingüística per a una metodologia favorable a l’aprenentatge. Finalment, Joan Lluís Martín va tancar els torns d’intervenció exposant un recorregut dels projectes que ha estat aplicant l’escola, per als quals –va puntualitzar- es van trobar tres suports fonamentals: Escola Valenciana, els assessors didàctics per a l’ensenyament en valencià amb què comptava la Conselleria i els documents de Vicent Pascual. I va deixar clares les dificultats amb què es troben els mestres quan l’escolarització està molt descompensada, cosa que finalment no ha impedit el treball d’una escola pública integradora i educadora.

Tots els ponents van coincidir a destacar la rellevància de Vicent Pascual en tot el procés d’ensenyament en valencià a les escoles i instituts del País Valencià. També les seues investigacions sobre didàctica de la llengua i la literatura i sobretot, el seu tarannà integrador i democràtic.

Abans del comiat, l’organització va recordar als assistents que el dia 6 de febrer tindrà lloc el sopar i lliurament del premi Socarrat Major 2016, al restaurant El Molí, de l’ermita de la Mare de Déu de Gràcia, de Vila-real, al qual estan invitades totes les persones que vulguen sumar-se a homenatjar el guardonat, el pedagog i lingüista Vicent Pascual i Granell.

Socarrats Vila-real
Divendres, 22 de gener de 2016 a les 00:00h

Vicent Pascual Granell, premi Socarrat Major 2016

Divendres 22 tindrà lloc la taula redona al voltant de l’educació en valencià a la Biblioteca universitària del Coneixement


Comentaris Comenta-ho
     
Dolent Fluix Bo Molt bo Fabulós (2 vots)

El guardó Socarrat Major 2016 es lliurarà el proper 6 de febrer al pedagog i lingüista Vicent Pascual i Granell.


RedactaVeu / Vila-real

L’associació cultural Socarrats de Vila-real enceta les activitats al voltant del guardó Socarrat Major 2016, distinció la qual enguany reconeixerà el pedagog i lingüista Vicent Pascual i Granell. Abans però, el proper divendres 22 de gener (19.30h), a la sala de conferències de la Biblioteca universitària del Coneixement tindrà lloc una taula redona amb el títol “L’educació en valencià: qualitat i garantia de plurilingüisme”, en la qual intervindran Isabel Ríos, Vicent Moreno, Elsa Vilalta i Joan Lluís Martin, i comptaran amb la col·laboracio de la Regidoria de Normalització Lingüística i la Regidoria d’Educació de Vila-real.

D’altra banda, el proper 6 de febrer tindrà lloc el sopar de lliurament del guardo Socarrat Major 2016 el qual enguany reconeixerà Vicent Pascual i Granell. El sopar tindrà lloc al restaurant el Molí. La vetllada clourà amb l’actuació del grup Els Ravalers.


VICENT PASCUAL GRANELL 
"Socarrat Major 2016"


Moment en què li és comunicatel premi
L’assemblea de l’Associació Cultural Socarrats de Vila-real, celebrada el 13 de novembre de 2015, ha acordat per unanimitat adjudicar el premi Socarrat Major 2016 a VICENT PASCUAL I GRANELL. L'acte de lliurament del premi es celebrarà el 6 de febrer de 2016.

Prèviament tindrà lloc una taula rodona com a homenatge al guardonat, el 22 de gener de 2016, amb el títol: "L'educació en valencià, qualitat i garantia plurilingüe".


MARXA CÍVICA 2016

dissabte 9 de gener de 2016Som Socarrats en memòria dels vila-realencs 

que van morir el 12 de gener de 1706, 

per l'ocupació de les tropes de Felip V. 


CONCERT DE NADAL SOCARRATS


desembre 2016

Divendres passat es celebrarà a l’auditori Músic Rafael Beltran de Vila-real el tradicional concert de Nadal, que des de fa vora 20 anys organitza l’Associació Cultural Socarrats de Vila-real. La banda Juvenil de l’Escola Musical La Lira i les corals infantils del CEIP Botànic Calduch i de l’Escola de Música de la Unió Musical La Lira interpretaren diverses obres contemporànies i de la tradició popular valenciana, en una auditori amb nombrós públic, que gaudí de l’actuació del centenar llarg de xiquetes i xiquets que ompliren l’escenari. Especialment emotiva fou la interpretació de la cançó Tio Canya, interpretada excel·lentment per Alex Torres.

"Les veus i la boira"
VICENT USÓPresentació: "Les veus i la boira", de l'autor Vicent Usó.
11 de desembre (20 h), Llibreria Ausiàs (Vila-real).
Aquesta novel·la ha obtingut el premi Alfons el Magnànim 2015 de Narrativa, de la Diputació de València. En el 10é aniversari del Club de lectura que el mateix escriptor ha coordinat durant una dècada, Socarrats presenta la darrera novel·la del seu soci guardonat.


El club de lectura coordinat per Vicent Usó dedica una sessió al llibre de l'autor "socarrat"."EL PAÍS VALENCIÀ,
PERSPECTIVES DE FUTUR"LA GRAN CONFERÈNCIA 2015
Cada any, Socarrats de Vila-real orgnitza una conerència de tema destacat, amb conferenciants de prestigi. En aquesta edició, el propassat dijous 19 de novembre vam tenir el gust d'escoltar la que porta per títol “El País Valencià, perspectives de futur”, a càrrec del senyor Josep Lluís Albinyana, primer president de l'etapa preautonòmica del País Valencià. Les seues paraules van donar una magnífca resposta a l'expectació despertada. Va exposar una visió personal, autoritrzada, de la situació social internacional, de les manipulacions històriques de la política espanyola, dels moments hitòrics en què el País Valencià ha somiat i somia en les seues possibilitats de futur. 

El president de Socarrats, Fermí Font, va obrir l’acte i va presentar la taula, fent notar que els dies en què es va fer la proposta de la conferència estaven lluny encara de la actualitat relacionada amb Albinyana, que el col·loca ara com a candidat al Senat en les eleccions generals que tindran lloc al desembre.
Seguidament l’historiador, delegat d'Acció Cultural del País Valencià i Socarrat Major, Antoni Royo, va presentar el conferenciant, amb una contextualització molt rica en detalls històrics.
Finalment es va donar la paraula al senyor Josep Lluís Albinyana Olmos, que va presentar una de les conferències més interessants dels últims anys. 
En acabar l'exposició, el nombrós públic assistent va dedicar un llarg aplaudiment que s'entenia no solament com a compensació per la conferència sinó també com a reconeixement de la tasca històrica que va protagonitzar en una etapa incipient de l'autonomia valenciana. Tot seguit va haver ocasió per al debat, amb qüestions divreses relacionades amb la intervnció, en uns casos per ampliar informació i en altre suplicant més acció, ara des de la responsabilitat política que el senyor Albinyana pot ocupar.
Finalitzat l'acte, el president de Socarrats va fer lliurament al conferenciant d'un "socarrat" (marca de la casa) amb recordatori i agraïment per la seua col·laboració amb l'associació, organitzadora de l'acte.
ENCENEM LA SÉQUIA

El propassat divendres 16 d'octubre, Neus Vilalta i Mariola Fortuño, del col.lectiu d'arquitectes Apeu de Carrer, ens van delectar amb la conferència "Encenem la séquia: recollida participada de valors".  Tal com deia el cartell anunciador, ens mostraren el recull de les diferents mirades i valors que van assenyalar les persones participants en la passejada "Encenem la séquia: cartografiant valors del paisatge" realitzada el dia 6 de juny d'aquest any.
Aquest acte també ha despertat l'interés de la població i al local de l'Associació Cultural Socarrats es va completar l'aforament per escoltar les expertes.Cicle: LA SÉQUIA MAJOR

"Encenem la séquia: recollida participada de valors"
Divendres 16 d’octubre, 19.30 h, local de l’Associació
Cultural Socarrats (Sarthou Carreres, 38, Vila-real)
Xarrada a càrrec de Mariola Fortuño i Neus Vilalta, del col·lectiu d’arquitectes Apeu de carrer.VISITA ALS CASTELLS
DE XIVERT I ORPESAL'arqueòleg Joan Palmer i el nostre president Fermí Font, arquitecte tècnic, van fer una xarrada a la seu social per introduir els trets històrics i de construcció dels castells de Xivert i d'Orpesa, edificacions que una quarantena de socis i simpatitzants van presenciar diumenge 4 d'octubre, en la visita que Socarrats ha via organitzat, amb la col.laboració de la Regidoria de Normalització Lingüística i Tradicions de l'Ajuntament de Vila-real. 


 
En la mateixa sala i una hora després va tenir lloc un altre acte: la inauguració de l'exposició de pintura de CARLES ABAD, titulada "Quadern de camp"


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada